Henna: tijdelijke tatoeages

Henna is een vorm van lichaamsversiering die al duizenden jaren oud is. In het Westen groeide versiering met henna kortstondig uit tot een ware rage nadat popster Madonna ermee pronkte in de videoclip van "Frozen". De hype is intussen wel over, maar toch zijn er nog heel wat adepten, die regelmatig teruggrijpen naar deze oude techniek. Het grote voordeel van henna is dan ook dat de tekeningen lijken op tatoeages, maar al na enkele weken verdwijnen. Een tatoeage kan enkel verwijderd worden door pijnlijke laserbehandelingen.


Deze vorm van lichaamsversiering wordt momenteel nog volop gebruikt in landen als India, Nepal, Turkije en Noord-Afrikaanse landen, vooral bij huwelijksplechtigheden. Volgens deskundigen zou de techniek eerst toegepast zijn wegens de verkoelende eigenschappen van henna. Een rudimentair aangebrachte laag henna zou de huid verkoeling gebracht hebben. Na een tijdje besloot men de rode vlekken wat kunstzinniger vorm te geven. Dit betekende de start van de lichaamsversiering met henna. Vaak worden ook rituele en religieuze achtergronden verbonden met het gebruik van henna in Oosterse en Noord-Afrikaanse landen.

In onze streken kan je voor een versiering met henna terecht in sommige tattooshops. De techniek wordt dan meestal aangewend om een soort van "valse" en tijdelijke tatoeages aan te brengen. Dit gaat eigenlijk aan de oorspronkelijke bedoeling voorbij. Je kan ook zelf versieringen met henna aanbrengen. De techniek is evenwel niet zo eenvoudig en het vergt heel wat oefening om tot een bevredigend resultaat te komen. De aanhouder wint. Er bestaan verschillende websites waar je tips en uitleg kan vinden om zelf met henna je lichaam te versieren : www.hennapage.com, thehennapeople.com. Er bestaan ook handige doe-het-zelfkits. Op de website earthhenna.com biedt men zo'n kit te koop aan.

Henna kan je kopen in speciale winkels met Oosterse voedingswaren en producten. Er verschijnen trouwens steeds meer dergelijke winkels in het stadsbeeld (vooral in de grote steden).


Wat is henna?

Henna is afkomstig van de hennaplant, waarvan de bladeren gedroogd en fijngemalen worden tot een poeder. De hennaplant heeft een heet en droog klimaat nodig. Landen als India, Pakistan en Marokko zijn dan ook belangrijke hennaproducenten.

Henna wordt in poedervorm verkocht. Wanneer je aan het groene poeder water (of koude thee) toevoegt, krijg je een papje, dat je vervolgens op de te versieren lichaamsdelen of het haar aanbrengt en uitsmeert. Je kan dan ook een tekening of ontwerp aanbrengen (naar eigen inzicht of overgezet via een voorgekauwd ontwerp). Na een tijdje is de henna voldoende in de huid getrokken en kleurt het geheel rood tot donkerbruin (afhankelijk van de soort henna). Voor een optimaal resultaat wacht je best minstens twaalf uur alvorens het korstje voorzichtig te verwijderen. Een halfuurtje later kan je de huid dan insmeren met een mengsel van olijfolie, citroensap en suiker, zodat de hennatatoeage langer meegaat. Na een week of twee zal de tekening beginnen verbleken en uiteindelijk vanzelf verdwijnen.

De zwart kleurende henna wordt normaal gebruikt voor het kleuren van het haar, maar soms ook voor hennatatoeages. Dit is niet zonder risico omdat sommige mensen allergische reacties kunnen krijgen. In zwarte henna zitten chemicaliën. Een soort brandwonden kunnen het gevolg zijn.


Paul Willems








© Vivat.be 2020