De Terminator, back in black

In de Verenigde Staten en sommige andere landen draait het derde deel in de Terminator-saga al enkele weken in de filmzalen. De twee vorige Terminator-films brachten heel wat geld op aan de kassa en dit zal nu ook wel het geval zijn voor deze sequel. In dit artikel een terugblik op de vorige films en een vooruitblik naar Terminator 3. De Terminator hield weer eens woord, want in Terminator 2 kondigde hij al aan : "I'll be back"!



Terminator (1984)


Deze film was nog maar de tweede film die James Cameron regisseerde. Deze low budget actieprent groeide in geen tijd uit tot een regelrechte cultfilm en betekende de doorbraak van Arnold Schwarzenegger als actieheld. Hierna volgden voor Arnie gelijkaardige rollen als action hero in Commando (1985), Raw Deal (1986), Predator (1987), The Running Man (1987), Red Heat (1988), Total Recall (1990), True Lies (1994),...

Het verhaal draait rond een futuristische moordmachine, de Terminator (Arnold Schwarzenegger), die in 2029 teruggestuurd wordt naar het jaar 1984 om een jonge vrouw, luisterend naar de naam Sarah Connor (Linda Hamilton), te vermoorden. Deze vrouw is namelijk de toekomstige moeder van John Connor, die als rebellenleider voorbestemd is om de mensheid van de ondergang te redden. In 2029 heeft men namelijk net een verwoestende nucleaire oorlog achter de rug. Computers hebben zich tegen hun scheppers gekeerd en willen de mensheid uitroeien. John Connor is de enige die de uitkomst in het voordeel van de mensheid kan doen kantelen. Daarom stuurt men een Terminator terug in de tijd die ervoor moet zorgen dat John Connor nooit geboren zal worden.

John Connor stuurt met Kyle Reese (Michael Biehn) evenwel ook een beschermer terug in de tijd die Sarah Connor zal bijstaan in haar vlucht voor de gevaarlijke cyborg. De film raast voort aan een hels tempo met oogverblindende special effects en spannende achtervolgingsscènes. Dit alles geplaatst in een decor dat nogal aan "film noir" doet denken (duister, regen). Vergeet ook niet dat deze film al dateert uit 1984 en de branche van de special effects pas later een ware revolutie doormaakte door de enorme vooruitgang in de computerwetenschappen. De special effects blijven evenwel tot op vandaag overeind. Bij dergelijke films is het einde natuurlijk voorspelbaar : het goede zal het kwade overwinnen, de mensheid zal m.a.w. weer eens (een tijdje) gered zijn.


Terminator 2 : Judgment Day (1991)

Het fenomenale succes van de eerste film schreeuwde natuurlijk om een vervolg. "I'll be back", had Arnie trouwens al in de eerste film gezegd en hij zou dit nog eens overdoen in Terminator 2. James Cameron stond opnieuw in voor de regie. Cameron zou trouwens eerst een reputatie bij elkaar filmen met een resem actieprenten, alvorens met Titanic een succesvolle gooi naar de Oscars te doen.

Deze keer speelt Arnold Schwarzenegger wel nog steeds een Terminator, meerbepaald van het type T-800, maar hij wordt door John Connor geprogrammeerd om de rol van beschermer op zich te nemen. Men heeft immers een nieuwe moordenaar teruggestuurd in de tijd, een T-1000 (Robert Patrick), met als opdracht John Connor tijdens zijn tienerjaren (Edward Furlong) uit de weg te ruimen. Deze T-1000 is een geavanceerde versie met een aantal nieuwe mogelijkheden om zijn doel te bereiken. Hij kan de vorm aannemen van alle soorten objecten en personen waarmee hij in contact komt en maakt tijdens de film ook gretig gebruik van deze eigenschap.

Het verhaal evolueert in dezelfde zin als de eerste Terminator. De beschermer en zijn slachtoffer slaan op de vlucht voor de T-1000 en pogen uit diens klauwen te blijven. Spectaculaire achtervolgingen, ontploffingen en andere special effects maken van de film vooral een visueel sterk spektakel. Onderweg pikken beide vluchtelingen nog moeder Sarah Connor op, die in een instelling vastgehouden wordt, en een bigshot van Cyberdyne Systems, die in de toekomst aan de basis zal liggen van de technologie die de ondergang van de mensheid kan teweegbrengen. Op het einde van de film volgt weer een adembenemende eindstrijd, waaruit de mensheid weer (tijdelijk) als overwinnaar naar voren komt. De computergestuurde special effects van Terminator 2 gelden als een mijlpaal in de evolutie van deze technologie. Deze sequel is geen flauw afkooksel van het origineel, zoals maar al te vaak het geval is bij vervolgfilms.


Terminator 3 : Rise of the Machines

Deze film is dus al een tijdje uit in de Verenigde Staten en sommige buurlanden en kon trouwens al buiten competitie proefdraaien op het Filmfestival van Cannes. De film werd in de Verenigde Staten op gemengde gevoelens onthaald. De fans waren soms laaiend enthousiast, maar de meningen waren niet onverdeeld positief.

Vooral over acteur Nick Stahl, die de rol van John Connor voor zijn rekening nam, circuleert nogal wat kritiek. Edward Furlong weigerde opnieuw in de huid van John Connor te kruipen. Ook Linda Hamilton, die in de twee vorige Terminators de rol van Sarah Connor vertolkte, is niet meer van de partij. Haar personage werd geschrapt. In de film wordt terloops vermeld dat Sarah Connor enkele jaren voordien het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. Arnold Schwarzenegger was wel bereid voor de nodige boter bij de vis te tekenen voor deze vervolgfilm. Een sequel zonder Arnie zou trouwens ondenkbaar geweest zijn. James Cameron, aan wiens brein de Terminator ontsproot, paste ditmaal voor de regie en liet deze over aan Jonathan Mostow.

De film bestaat opnieuw uit een opeenstapeling van adembenemende special effects en spectaculaire achtervolgingen. Critici lieten ook niet na op te merken dat het verhaal weinig origineel is en eigenlijk neerkomt op een herhaling van de vorige films, maar dan in een nieuw kleedje. Er zit in ieder geval vaart in. De speciale effecten dreigen de film evenwel te verstikken. Het lijkt wel een film zonder plot, los bij elkaar gehouden door een opeenvolging van actiescènes.

Het verhaal van de film begint eigenlijk zes jaar na de feiten die zich in de vorige film afspeelden, toen Judgment Day uitgesteld kon worden. Wie verwacht dat in deze film het verhaal zal beginnen, zoals ook de titel suggereert, met de opstand van de computermachines tegen de mensheid komt bedrogen uit. Eigenlijk komt dit pas helemaal op het einde van de film aan bod. Schwarzenegger loopt bij aanvang van de film opnieuw naakt een bar binnen, want hij is opnieuw teruggezonden in de tijd om John Connor (nu enkele jaren ouder en gespeeld door Nick Stahl) te beschermen tegen een boosaardige Terminator, de T-X, die hem wil vermoorden. De T-X is een vrouwelijke cyborg, gespeeld door de Noorse actrice Kristanna Loken, en een iets geavanceerde versie van de vorige Terminators. Arnold Schwarzenegger's personage spreekt heel wat meer dan in de vorige films (zeker tegenover de eerste Terminator). Men heeft blijkbaar geprobeerd voort te bouwen op het succes van de oneliners in Terminator 2 : "I'll be back" en "Hasta la vista baby" gingen een eigen leven leiden en slopen de Engelse taal binnen.

John Connor en zijn beschermengel slaan zoals in de vorige film op de vlucht voor de Terminator en deze vlucht leidt onvermijdelijk naar de climax, waarin de mensheid nogmaals moet gered worden. Merkwaardig genoeg is vooral de plot zeer interessant en spannend. Het zet ook reeds de deuren open voor de vervolgfilm, Terminator 4, die binnen afzienbare tijd in de filmzalen verwacht wordt. Terminator 3 is op zich wel een leuke film, maar het verhaal blijft hangen in variaties op hetzelfde thema met een steeds terugkerende achtervolging culminerend in een wervelende eindscène.

www.terminator3.com



Paul Willems







© Vivat.be 2020