De weemoed van de Kaapverdische morna

De morna is het levenslied van de Kaapverdische eilanden. Men is er nog niet uit of de Portugese fado, waarmee er overeenkomsten bestaan, deze stijl beïnvloed heeft of er juist door beïnvloed werd. Het genre kreeg wereldwijde erkenning door de successen van Cesaria Evora, de diva van de Kaapverdische morna. Een kennismaking met een merkwaardige doch prachtige muziekstijl.


De Kaapverdische eilanden werden in 1456 ontdekt door de Portugezen en liggen voor de kusten van Senegal en Mauretanië. De eilanden zijn vrij bergachtig en beschikken met de Pico de Fogo over een actieve vulkaan. De westelijke eilanden van de archipel hebben een eerder aangenaam klimaat, maar de andere hebben een eerder tropisch klimaat.

Over het ontstaan van de morna, de typische muziekstijl van de Kaapverdische eilanden, doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen menen dat de Portugese kolonialen de weemoedige gezangen op de eilanden hebben ingevoerd, anderen zijn van mening dat de melancholie en de weemoed eigen zijn aan de oorspronkelijke Kaapverdische inwoners. In ieder geval zingen de Kaapverdiërs de liederen van dit genre de ganse dag door en kunnen de eilanden bogen op een rijke zangtraditie. De gezangen klinken steeds vriendelijk en melodieus. Weemoed en melancholie (sùdade) voeren de boventoon, maar ook voor plezier en dans is er plaats in dit genre.


 

Cesaria Evora

De morna kreeg als genre wel pas wereldwijde bekendheid door de successen van Cesaria Evora, die naar Parijs trok en in 1988 een eerste plaat uitbracht. Deze "Kaapverdische diva op blote voeten" werd geboren in 1941 op het Kaapverdische eiland Mindelo en maakte dus pas haar debuut op plaat op 47-jarige leeftijd. De schitterende stem van Cesaria Evora maakte dat ze niet lang onopgemerkt bleef. Intussen geniet ze wereldwijde bekendheid en trekt ook de wereld rond om het publiek van haar stem te laten genieten. In oktober 2003 tourde ze bijvoorbeeld door de Verenigde Staten. Wie tuk is op exotische muziek en mooie liederen kan dus best eens kennismaken met de morna en zeker ook met Cesaria Evora. Meer info op

www.cesaria-evora.com



Paul Willems
 

 









© Vivat.be 2020